A dream with a plan becomes a goal..!

Gepubliceerd op 9 november 2020 om 15:19

Als we in een restaurant zitten kijken we op de kaart en kiezen we wat we willen eten. We weten als er staat dat je keuze hebt uit friet, aardappels of gratin wat we willen als de serveerster dat vraagt. We bespreken vaak de keuze met de gene die naast je zit, “ wat heb jij?” Sturen vaak wat bij want oh dat is ook lekker. Daarna doe je je kaart dicht want anders komen ze natuurlijk niet je eten opnemen. Maar we houden altijd onze vinger bij de bladzijden want op als we maar wel het goede zeggen. De serveerster komt en vraagt wat je wilt eten jij doet het boek open en leest op en vaak wijs je ook naar je gekozen gerecht. Met frietjes graag want die had je ook al in je hoofd, de serveerster zegt sorry die zijn op... mmm oké doe dan maar aardappels want die stonden op je 2e keus. Je weet dus altijd wat je wilt eten, maar waarom weten we niet altijd wat we willen of verwachten van onze paarden?
 
Als je op je paard zit moet je eigenlijk ook al helemaal weten wat je wilt. Welke tempo in stap, draf of galop. Hoe hard je in die gang graag wilt. Welke richting, linksom of rechtsom. Bij welke letter jij een overgang of figuur wilt rijden maar je moet dan ook al weten welke figuur je gaat rijden zodat je kan voor bereiden. Zeker niet onbelangrijk hoe gaan mijn paard en ik dat figuur rijden. Welke stippellijn, die ik al denkbeeldig op de grond heb uitgestippeld, ga ik volgen. Net als dat je tijdens het uiteten je menukaart dicht moet doen anders komen ze nooit vragen wat je wilt weten, moet er tijdens het paardrijden ook iets gebeuren anders loopt je paard zijn eigen pad en gaat er nooit iets zoals jij dat wilt of had verwacht. Als de serveerster haar rondje doet om te kijken of iemand nog wat te drinken wilt, zal ze nooit bij jou komen als je menukaart nog open ligt, dat betekend namelijk dat je nog niet besloten heb wat je wilt eten.
 
Ook de richting dat jij op wilt is heel belangrijk als jij naar rechts kijkt en je stuurt naar links snap jouw paard niet waar jij heen wilt. Net als in een restaurant als jij je gerecht opleest kijk jij ook niet naar de dessertkaart, dat snapt de serveerster ook niet. En zal dan ook vragen wat je nou bedoelt.
 
Doelen stellen is heel belangrijk vooral omdat je dan kan voorbereiden maar ook weet je dan wat je echt wilt. Kan je anticiperen als het mis gaat of niet helemaal na je zin is.
 
Vaak in de les zeg ik maak bij E een grote volte en dan sturen ze hem in maar weten nooit van te vore hoe de lijn loopt. De 2e boog is dan veel kleiner of groter dan de 1e boog. Super slordig maar je kan niet zomaar wat doen dat gaat vaak mis. In het verkeer kijk je ook eerst naar links, rechts en weer naar links als je wilt overstekken, precies het zelfde tijdens het paardrijden. Ook met galopperen zie ik vaak dat er maar ergens word aangegalopeerd en de ruiter weet dan vaak niet eens tot waar ze willen galopperen, het paarden weet dat dus dan ook niet. Bedenk van te voren waar je aan wilt galopperen en tot waar je dan gaat galopperen je zal zien dat je paard dan niet uit de galop zal vallen of de bochten zal afsnijden. Net als tijdens het uiteten weten wat je wilt voor dat je gaat bestellen.
 
Tijdens mijn lessen laat ik iedereen altijd zelf nadenken. Begin van de les vraag ik wat je vandaag willen doen of leren. Soms is het herhalen van vorige keer en eventueel het doel/pad aanpassen. Want meerdere wegen lijden naar Rome.
 
Zorg dus dat je altijd een plan hebt voordat je gaat rijden, stuur bij waar nodig, je kan niet altijd aan je plan houden bij paarden. maar zorg vooral dat je plannen blijft maken. Wij hebben een kleine hulpmiddel gemaakt om je te helpen met plannen, doelen stellen en evalueren, het is nu nog klein maar we gaan het voor jullie uitbreiden en zorgen dat we veel dromen waar kunnen maken!
 
-Shannon-

 

Hier een lesvoorbereiding en lesevaluatie van een leerling die haar doelen heel goed voor ogen heeft. Erg leuk om zo aan de slag te gaan met de leerlingen en mijn paarden en pony's!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.