Stal Bloemendaal, Sharona Engelen

Gepubliceerd op 21 december 2020 om 15:39

Mijn naam is Sharona Engelen. Ik ben 21 jaar oud en ik woon in Klundert.
 
Shannon heeft mij gevraagd of ik wat meer wou vertellen over mijn eigen shetlandpony stal.
 
Mijn stal heet stal Bloemendaal. Momenteel heb ik 11 pony’s op mijn stal staan. Stal Bloemendaal is ontstaan in 1985. Toen kochten mijn vader Frank en moeder Anita hun eerste shetlandpony´s. Ik ben er dus mee opgegroeid. In 2017 is mijn vader overleden en heb ik zijn stal doorgezet en niet zonder succes, sinds oktober 2018 staat de nationaal kampioen kleine maat Diamond v. Stal Bloemendaal bij ons op stal. Gefokt door mijn vader, keurings klaar gemaakt door mij.
 
Keuring
1x per jaar hebben wij onze premiekeuring. Iedere provincie heeft zijn eigen keuring. Op een premiekeuring word jou pony beoordeeld op hoe zij eruit ziet en hoe zij beweegt, dus het behang van de pony, de bouw van de pony, de stap en de draf. Kort samen gevat worden er op die dingen gelet op de premiekeuring. Je komt dus de baan in en stelt je pony op, als de jury klaar is geeft de jury aan dat je mag gaan stappen, na het rondje stappen laat je je pony een rondje draven zodat de jury alles kan beoordelen. Hier ben je altijd samen. De voorbrenger en de aanjager. Daarna wacht je tot de andere pony´s uit jouw rubriek geweest zijn. Daarna word je geplaatst en ga je met alle pony´s uit de rubriek rond stappen en word bepaald welke premie jouw pony krijgt.
 
Premie
Bij de veulens krijg je een veulenpremie of geen premie. Bij jaarlingen/enters krijg je een enterpremie of geen premie. Bij twee jarige/twenters krijg je een twenterpremie of geen premie. Bij oudere merries krijg je een 1e premie, 2e premie, 3e premie of geen premie.
 
Eigenlijk spreekt het voor zich als je een veulenpremie, enterpremie of twenterpremie heeft is jouw pony op dat moment goed genoeg. Bij jeugdpony’s is dat vaak lastig omdat die nog moeten ontwikkelen dus soms zijn ze net niet premie waardig. Bij oudere merries is de 1e premie het beste wat je kan krijgen, een 2e premie is ook goed maar net iets minder. Een 3e premie is wat minder goed. Geen premie komt bijna nooit voor. Het kan ieder jaar veranderen welke premie jou merrie krijgt, ook omdat het kan zijn dat jouw pony volgend jaar in een andere conditie kan zijn.
 
Maten
Ook worden de rubrieken op de keuring bepaald door de maten van de pony. Mini maat: t/m 86 cm, kleine maat: 87 t/m 92 cm, midden maat: 93 – 98 cm, grote maat: 99-107 cm.
 
Elke rubriek heeft een kopplaats, en alle kopplaatsen gaan strijden voor de kampioenschappen van de maten. Dus veulenkampioen mini/kleine/midden/ grote maat daarna en algemeen veulenkampioen, jeugdkampioen in mini/kleine/midden/grote maat en daarna algemeen jeugdkampioen en van de oudere merries kampioen mini/kleine/midden/ grote maat. Algemeen kampioen wilt zeggen dat je van alle maten ook kampioen word in jou leeftijdsgroep. Daarna krijg je het dag kampioenschap daar komen alle kampioenen van de oudere merries terug en word er 1 gekozen als de beste van de dag. Daarna komt het erekampioenschap, daar mogen alle oud dag kampioenen aan mee doen.
 
De premiekeuring is alleen voor merries en veulens. 1x in het jaar hebben wij een keuring voor jonge hengsten en voor oudere hengsten. Alleen bij de jonge hengsten gaat de keuring er anders aan toe. Op elke keuring zijn wij allemaal in het wit gekleed, dat is een regel vanuit het N.S.P.S. Dat kleed netjes af.
 
Nationaal kampioenschap
Ieder jaar in oktober hebben wij ons NK voor alle (oud) dag en/of erekampioenen. Ook dan word er net als bij de premiekeuring eerst per maten gekeurd en daarna algemeen.
 
Fokken
Zelf doe ik ook shetlandpony’s fokken. Van de 11 pony’s die ik nu heb, zijn er 7 zelf gefokt door ons. Ik heb zelf ook een goedgekeurde dekhengst bij mij op stal staan.
 
Hengstenkeuzes maken is nog best lastig, je kijkt dan naar de bloedlijnen van de pony’s en naar de bouw van de hengst en van de merrie. Als de hengst wat luxer is, kan je hem beter gebruiken bij een wat zwaardere merrie omdat je anders kans heb dat je een te luxe veulen krijgt en andersom. Een makkelijker voorbeeld: Als de merrie kleine voeten heeft zoek je er een hengst bij die wat grotere voeten heeft zodat het veulen ook kans heeft op grotere voeten. Zo probeer ik er altijd een beetje op te letten. Ook let je op de maten, je laat bijvoorbeeld niet een mini hengst op een grote maats merrie zetten. Maar verder weet je het nooit want fokken is en blijft gokken
 
Veulens
Zelf heb ik nu 4 veulens lopen op mijn stal. 3 zelf gefokte en 1 veulen had ik bijgekocht omdat ik haar moeder heb gekocht maar dit veulen gaat over een maand weer terug naar haar oude eigenaar als het gespeend kan worden. Maar ik denk dat het meest aantal veulens wat wij in een veulenseizoen gehad hebben denk ik rond de 10 veulens is.
 
Prestaties & doelen
De mooiste prestaties die wij als stal hebben behaald zijn kampioen kleine maat op de manifestaties in Ermelo. Dat is een keuring waar alle pony’s uit Nederland aan mee mogen doen. En ook nationaal kleine maat kampioen. Dat is de keuring waar alle kampioenen tegen elkaar gaan strijden. Beide prijzen heb ik met dezelfde pony behaald, Diamond v. Stal Bloemendaal.
 
Mijn doel is toch wel om een eigen goedgekeurde dekhengst te fokken. Ook om onze shetlandpony stal nog verder op te bouwen. En verder hoop ik nog veel liefde en plezier te hebben aan mijn pony’s en de mensen waar ik mijn hobby mee deel. Onderling hebben wij een ontzettend leuke groep waarbij iedereen elkaar helpt en iedereen, iedereen kent. Heel gezellig dus!
 
Neem vooral eens een kijkje op mijn Facebook
 
Dit was een kleine uitleg over hoe het bij de shetlanders er ongeveer aan toe gaat. Ik kan nog wel uren doorkletsen maar ook jullie moeten door voor nog meer leuk nieuws en weetjes over andere dingen.
 
Mocht je nog vragen hebben kan je die altijd stellen via Shannon of op mijn website kun je ook een bericht sturen!
 
Lieve groetjes,
Sharona

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.