Trailerladen

Gepubliceerd op 19 juni 2021 om 09:24

Trailerladen… we hebben allemaal we een keer mee gemaakt dat het paard er niet in wilde of durfde. De ene trekt voor het paard aan het halster touw of lokt het paard naar binnen met snoepjes of brokjes en de andere staat met een zweep, bezem of longeertouw achter het paard te drijven. Snel de stang erachter en klep dicht voordat hij er weer uitdenderd..

 

Hmm soms moet het maar je wilt natuurlijk dat je wijst richting de trailer en het paard er zo in stapt helemaal alleen de stang er achter kunt doen en rustig naar voren lopen om hem vast te zetten terwijl het paard al een paar hapjes hooi heeft gegeten. Maar vaak aan gebrek aan kennis of oefening in grondwerk moet het anders..

 

Ik hoor vaak als ik op locatie kom voor grondwerk lessen dat trailerladen een probleem is. Ze gaan er wel in maar lopen gelijk weer naar achter, ze willen er niet in maar iemand anders lukt het meteen of ze hebben het opgegeven met oefenen want het lukt toch niet het hoort bij het paard dat hij niet makkelijk de trailer in gaat. Oke zeg ik dan… hoe zit het met je grondwerk, je eigen energie als je de trailer ziet, heeft het paard spanning als hij de trailer ziet en wat doe jij eraan? Hoe zet jij het paard in de trailer, trek jij aan het touw en “schrikt” het paard omdat jij dus nooit aan een touw trekt en bij de trailer ineens wel en gooit daardoor zijn hoofd naar boven met heel veel spanning? Allemaal dingen die ik al heb meegemaakt ons paard carbon was ook een ramp met trailer laden..

 

Ik zeg altijd er lijden meer wegen naar Rome. Dus ik hou me nooit aan 1 “methode” maar ik kijk naar het paard.

 

Dus even terug naar de lessen waar ik dan kom met vaak het trailerladen als probleem.. ik wil altijd eerst zien hoe ze het zelf doen waardoor het niet lukt. Hoe reageert het paard op bepaalde dingen van de eigenaar, welke oefening vraagt de eigenaar maar snapt het paard simpelweg weg van de trailer niet eens. Waar bouwt hij spanning op en hoe gaat de eigenaar daar mee om? Trekt hij of zij nog harder aan het touwtje als hij zijn hoofd omhoog doet of vraagt hij het paard zijn hoofd eerst naar beneden zodat hij weer kan ontspannen en ze dan weer verder kunnen.

 

Nadat ik dit gezien heb gaan we weg van de trailer aan de slag met wat oefeningen. Meestal gebruik ik een zijltje want die lijkt op een klep. Maar de eerste oefening snappen de paarden soms al niet. Volgen van je hand.. nu denk je volgen van je hand dat kent toch ieder paard.. nee! Ga in het midden staan en wijs je hand naar de richting dat je wilt dat je paard heen gaat. Blijf zelfs staan en je paard moet zelf het antwoord op jouw vraag gaan zoeken en beantwoorden. Als hij niet in beweging komt kan je met het uiteinde van je touwtje met rondjes richting zijn kont iets drijven, maar je blijft nog steeds staan. straks als je bij de trailer staat moet het paard ook jou hand volgen de trailer in. Ga je niet voor hem staan maar naast hem en uiteindelijk ook gewoon buiten de trailer naast de klep. Oefen dit ook met een zijltje op de grond. Lijd hem doormiddel van je hand te volgen over het zijltje goede voorbereiding voor de klep.

 

Nog een oefening die je kunt oefenen voordat je in de trailer aan de slag gaat. Is de oefening hoofdlaag. Bouwt jouw paard snel spanning op? Vraag doormiddel van een beetje druk op jouw touw naar beneden of jouw paard zijn hoofd naar beneden doet en dus ontspant. Als hij zijn hoofd iets naar beneden brengt ontspan je daarna vraag je het nog een keer tot dat hij helemaal laag is en daar dus zelf ook kan blijven. Je kunt er ook een commando op zetten, ik maak als grap altijd dat je zelfs het woord je banaan kunt gebruiken om zijn hoofdlaag te brengen. Oefen hier genoeg mee je zult er op andere plakken ook veel aan hebben.

Als jij gaat trekken aan een touw/paard die zijn hoofd hoog heeft en dus heel veel spanning heeft, zal bij daar blijven staan en ga jij het nooit “winnen” hoor. Stapje voor stapje vraag jij eerst hoofdlaag dan weer naar voren dan weer hoofdlaag en dan weer naar voren zo de trailer in.

 

Oke klinkt nu makkelijk he.. maar ga aan de slag met deze oefeningen en je zult in alles zo veel verschil merken. Loop jij nou vast of wil jij hulp? Stuur een filmpje in met je vragen of stel je vragen aan mij via een privebericht. Wil je dat ik op locatie je kom helpen kan dat natuurlijk ook! Je hoeft niet altijd een trailer te gebruiken bij je training, gebruik enge voorwerpen of smalle doorgangen.

 

Hoe ervaar jij het trailer laden? Loopt jouw paard zo de trailer in of heb je altijd moeite?

 

-Shannon Bol-


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.